19. 07. 2024.
О нама

Одгајивачница расних паса Јаниор

Моје име је МИХАЈЛО ХАЏИ-ПАВЛОВИЋ. Рођен сам 1951. године у Београду, у Србији. По образовању сам дипломирани инжињер шумарства и магистар ловства. Од 1978. године до данас живим у Зајечару, јер сам скоро читав досадашњи радни век провео радећи у ловиштима Источне Србије. Током укупно 16 месеци радио сам као управник ловишта и у Италији.

Од 1975. године сам кинолошки судија за облик и рад птичара и гонића.Мој први расни пас била је поентерка коју сам као штене купио 1968. године и која је била сјајан ловац и веома типичан представник своје пасмине. Од тада ову племениту расу птичара као одгајивач, такмичар и кинолошки судија за облик и рад гајим несмањеним ентузијазмом све до данас. Године 1972. у Међународној кинолошкој федерацији (ФЦИ) регистровао сам, под редним бројем 1314, одгајивачницу расних паса под именом ЈАНИОР (по истоименом брду изнад Сокобање), а у периоду до 1990. године набављао сам квалитетне поентере широм Европе, од Италије, преко Белгије, све до Данске. Иницијатор сам стварања у Сокобањи првог Поентер клуба у Србији и Југославији, чији сам и први председник био, а који је у периоду 1978 - 1988. године окупљао одгајиваче поентера широм Југославије, па и шире, и имао изузетно богату и свестрану делатност. Године 1979. објавио сам и прву монографију о поентеру у нашој земљи. Псе гониће сам почео да гајим 1971. године, када сам у Зеници набавио Босанског оштродлаког гонића Бој-Пашу, који је 1974. године освојио треће место на Свестраној утакмици гонића у Белановици код Љига, а 1975. године званично проглашен за Шампиона Југославије у лепоти.

Касније сам гајио, у лову успешно користио и на утакмице водио: Тробојне гониће, Балканске и Посавске гониће и Италијанског оштродлаког

Одгајивачница расних паса Јаниор

Сегуђа. Првог оштродлаког јазавичара набавио сам 1980. године ради проналажења рањене крупне дивљачи у ловиштима у којима сам као руководилац стручне службе радио, што је он веома успешно обављао. После њега, стицајем срећних околности, 1989. године набавио сам Бети-Малу из Опова, пореклом од познатих одгајивача јазавичара и теријера браће Иванић. Бети-Мала је по оцу била унука великог шампиона пореклом из Словачке по имену Бос, а и сама је имала изузетне радне способности. Урођено је облајавала мртву крупну дивљач,током 13 година живота пронашла је укупно 17 грла крупне дивљачи (јелена, срндаћа, дивљих свиња), а на такмичењима на дивљу свињу, као једини јазавичар, редовно је побеђивала бројне ловне теријере, (тада су се обе расе такмичиле заједно), и успела је да постане Шампион Југославије и у лепоти и у раду. Била је и одличан јамар. До данас, из генерације у генерацију, гајим непрекидну линију њених потомака која је изнедрила:1 интернационалног шампиона у лепоти 14 националних шампиона (прво Југославије а потом Србије) у лепоти и 3 шампиона Југославије (односно Србије) у раду, 13 паса оцењених са ЦАЦИБ и Р.ЦАЦИБ на међународним изложбама у Србији, 28 паса оцењених са ЦАЦБ и Р.ЦАЦБ на савезним изложбама у Србији, једног пса са ЦАЦИТ-ом на међународној утакмици на дивљу свињу одржаној у Србији, укупно 6 пса са ЦАЦТ и Р.ЦАЦТ на утакмицама на дивљу свињу у Србији, укупно 9 паса са одличном ,2 пса са врло добром и 1 пса са добром оценом у раду на дивљу свињу,1 пса са положеним испитом за проналазача дивљих свиња у Италији, 5 паса са освојеном врло добром оценом у раду на вештачком крвном трагу старом 24 сата и 1 псом који је положио испит за крвоследника у Италији а у раду у вештачком рову: једног пса са освојеним Р.ЦАЦТ-ом, 3 пса са освојеном одличном, 2 пса са освојеном врло добром оценом и 2 пса са освојеном добром оценом.

Тренутно одгајивачница располаже са 17 одраслих оштродлаких јазавичара оба пола, од којих 1 женком са звањем Интернационалног шампиона у лепоти, 4 мужјака и 2 женком са звањем Националног шампиона у лепоти, једним мужјаком са звањем Националног шампиона у раду (у гатеру), док укупно 76 паса има положене утакмице у раду на дивљу свињу, на крвном трагу и у рову, а укупно 9 паса имају положени испит урођених особина над земљом.

Оштродлаки јазавичари пореклом из моје одгајивачнице су у Италији са највишим оценама и као победници у својим групама положили испит за крвоследника, трагачки испит, испит у раду на дивљу свињу и испит у рову у раду на кунића.

Од 1990. године, већ три генерације за редом у нашем дому, моја супруга Гордана гаји врло квалитетне, темпераментне патуљасте пинчере јелење боје које ретко изводи на изложбе, али тада редовно освајају највиша признања.

Током свог вишедеценијског рада у ловиштима Србије и низа других европских земаља, фотоапаратом и кино камером забележио сам, (и још увек бележим), мноштво занимљивих догађаја из лова и живота дивљачи у природи. Користећи искључиво сопствени снимљени материјал, од 2004. године почео сам са производњом сопствених ДВД филмова о природи и животу дивљачиу њој, о лову и о ловачким псима. До сада сам успео да објавим 26 наслова, а ускоро ће изаћи још неколико нових.Као дипломирани инжињер шумарства и магистра ловства, три деценије радим и стручно се усавршавам на пољу узгоја и лова крупне и ситне дивљачи у ловиштима и националним парковима Србије, Италије, Чешке и Македоније.Од 1978. до 1990. године, радио сам у ШИК Ã¢€žЈужни КучајÃ¢€œ Зајечар, (који је газдовао над 8 отворених и ограђених ловишта за јелене, срне, дивље свиње, дивокозе, лопатаре, муфлоне, вукове, рисеве и медведе као и за ситну дивљач), на радном месту „Организатор послова ловства“.Децембра 1989. био сам на једномесечном стручном усавршавању за послове узгоја крупних папкара на Институту за ловство у Прагу у Чешкој.

Одгајивачница расних паса Јаниор

Од 1990. до 2004. године радио сам у ЈП„Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац, прве две године као помоћник директора за Сектор заштите и развоја, а затим као Стручни сарадник за ловство.

Од 2005. до 2010. године био сам запослен у приватном предузећу Сафари Интернационал€œ из Новог Сада, а током 2004, 2006 и 2007. године укупно 17 месеци радио сам као управник ограђених ловишта за ситну и крупну дивљач у Италији.Од 17.07.2016. сам у пензији.Поседујем потребна стручна знања и практично искуство као и законско овлашћење за послове пројектовања, изградње и газдовања ловиштима крупне и ситне дивљачи, израде ловних основа и других планских докумената, израде пројеката насељавања крупне и ситне дивљачи, изградње инфраструктуре односно потребних ловно техничких и ловно узгоних објеката у ловиштима крупне и ситне дивљачи, а такође и узгоја, лова и хвартања крупне и ситне дивљачи.

Током 1978. и 1979. године за потребе Стручне службе за ловство ШИК Ã¢€žЈужни КучајÃ¢€œ Зајечар написао сам приручнике: Потсетнике за управнике ловишта и ловочуваре о принципима газдовања јеленском, срнећом, лопатарском, муфлонском и дивокозјом дивљачи и дивљим свињама.

У периоду 1978 – 1990. израдио сам ловно привредне основе за свих 8 слободних и ограђених ловишта којима је газдовао ШИК Ã¢€žЈужни КучајÃ¢€œ из Зајечара, а у периоду 1991 – 2003. израдио сам ловне основе за два десетогодишња уређајна периода за ловиште којим газдује ЈП„Национални парк Ђердап“ из Доњег Милановца. Израдио сам и ловно привредне основе за ловиште којим газдује ЛУ Ã¢€žСоко“ из Сокобање за два десетогодишња уређајна периода, од 1976 – 1996. године. Учествовао сам у изради Дугорочног програма развоја ловства у Тимочком региону у периоду 1985 – 2000. године као и Програма развоја ловства Србије за период 2001 – 2010. године. Коаутор сам (у делу о кинологији) Енциклопедије ловства издате 1987.године. Поред осталих, успешно сам израдио и током 1983. и 1984. године остварио пројекат хватања живе дивокозје дивљачи у Ђердапској клисури и њено насељавање у Лазаревој клисури поред Злота у општини Бор. Осим тога организовао сам и остварио хватање и извоз живе јеленске дивљачи у Аустрију 1987. године и у Енглеску 1988. године. Као експерт Европске Уније у оквиру помоћи ЕУ неразвијеним општинама Србије израдио сам 2004. године Програм развоја ловства за општину Сврљиг, а као експерт ФАО учествовао сам у верификацији међународних пројеката узгоја дивљачи у Чешкој 2005. године. Током 1993. и 1994. године био сам један одОдгајивачница расних паса Јаниор предавача на петом степену Шумарске школе у Краљеву у оквиру курса за специјалисте за ловство.Поседујем тридесетогодишње искуство у ловном туризму јер од 1978. године до данас у својству како Организатора послова ловства, управника ловишта, туристичке агенције, тако и професионалног ловца – водича организујем лов и пратим ловце из Италије, Француске, Шпаније, Луксембурга, Немачке, Аустрије,Мађарске, Словачке, Канаде, САД, Мексика, Боливије, Русије, Бугарске и др. током њиховог лова на крупну и ситну дивљач у нашој земљи и иностранству. Читам пишем и говорим француски, италијански, енглески, македонски, хрватски и бошњачки језик, а успешно се служим и шпанским, немачким, чешким, словачким, румунским, бугарским, руским и словеначким језиком.

У могућности сам да организујем успешан лов на европску крупну и ситну дивљач у ловиштима Србије, Црне Горе, Републике Српске, Македоније и чешке. Такође сам у могућности да организујем обуку паса птичара са природним пољским јаребицама, јаребицама камењаркама, препелицама и фазанима, као и обуку паса гонића и јамара са природном дивљачи (зечевима, дивљим свињама, лисицама, јазавцима и шакалима) у Србији, Црној Гори и Македонији.


Одгајивачница расних паса Јаниор Одгајивачница расних паса Јаниор Одгајивачница расних паса Јаниор